توجه!این مطلب جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
سلام خدمت کاربران گرامی نظافت نیوز امروز طبق برنامه به معرفی ویتامین دیگری می پردازیم به نام ویتامین آ (A) در این مطلب سعی کرده ایم که فواید این ویتامین و همچنین این موضوع که اصلا ویتامین آ چیست را پوشش دهیم پس همراه ما باشید تا پایان مطلب:
ویتامین A ویتامین محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان قوی است. ویتامین A نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت بینایی، عملکرد عصبی، و داشتن پوست سالم دارد.
ویتامین A مثل همه ی آنتی اکسیدان ها در کم کردن التهاب از طریق مبارزه با آسیب های رادیکال های نقش دارد. داشتن یک رژیم غذایی با میزان آنتی اکسیدان های مناسب، راه طبیعی برای کم کردن سرعت پیر شدن است.
آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین A مسئول ساختن استخوان های قوی، تنظیم ژن، حفظ روشنایی پوست، آسان شدن حمایت از عملکرد سیستم ایمنی هستند. برخی از منابع خوب ویتامین A عبارتند از تخم مرغ، شیر، کبد، هویج، سبزیجات زرد یا نارنجی مثل اسکواش، اسفناج و سایر سبزیجات سبز برگ.
نشانه های کمبود ویتامین A
ویتامین A برای بینایی، رشد طبیعی استخوانها و سلامت پوست مفید است. محافظت از غشای مخاطی دستگاه گوارشی، تنفسی و ادراری در برابر عفونتها، از دیگر وظایف این ویتامین است. افرادی که بهمدت طولانی در جذب چربیها مشکل دارند، بیشتر از دیگران در معرض کمبود ویتامین A قرار دارند. حساسیت به گلوتن، سندروم روده تحریک پذیر، واکنشهای خودایمنی، التهاب روده، اختلالات پانکراس و … از مهمترین دلایل عدم جذب ویتامین A و کمبود آن در بدن هستند.
در بسیاری از کشورها کمبود ویتامین A به مشکلی جدی تبدیل شده است. این پدیده بیشتر در کشورهای کمدرآمد آفریقا و جنوب شرقی آسیا و در میان کودکان خردسال و زنان باردار مشاهده میشود. این موضوع برای کودکان بسیار خطرناک است، زیرا کمبود این ویتامین میتواند منجر به بروز اختلالات شدید در دید و نهایتا نابینایی، افزایش خطر بیماریهای مزمن و حتی مرگ شود. کمبود ویتامین A در کودکان میتواند منجر به اسهال کودک و سرخک شود.
سلامت چشم کاهش میابد
کمبود ویتامین A، باعث ضخیمشدن قرنیه و نابینایی میشود. کراتومالاسیا نوعی بیماری است که در اثر کمبود شدید ویتامین A بروز میکند و هردو چشم را تحت تأثیر قرار میدهد. کمبود ویتامین A میتواند به دلیل کم بودن این ویتامین در رژیم غذایی، مشکلات سوختوسازی یا اختلال در جذب آن باشد. شب کوری و خشکی شدید چشم از علائم اولیهی کراتومالاسیا هستند. با پیشرفت این بیماری، رفتهرفته قرنیه دچار چروکخوردگی، تاری و نرمی میشود. اگر روند نرمشدن قرنیه با درمان مناسبی همراه نشود، احتمال بروز عفونت، پارگی یا تخریب بافت قرنیه افزایش مییابد. نتیجهی این اتفاقات، نابینایی فرد است.
صدمه های پوستی
کمبود ویتامین A میتواند منجر به خشکی پوست، پوستهپوسته شدن و ضخیمتر شدن فولیکولهای پوست شود. کراتینیزاسیون پدیدهای است که در آن سلولهای اپیتلیال (پوششی) رطوبتشان را از دست میدهند و خشک و سخت میشوند. این پدیده میتواند در غشای مخاطی دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی و مجاری ادراری رخ بدهد.
مشکلات و عفونت تنفسی
سیستم ایمنی بدن در اثر کمبود ویتامین A ضعیف میشود و درنتیجه احتمال بروز عفونتهای تنفسی افزایش مییابد. تأخیر در رشد و عفونتهای ناشی از کمبود شدید ویتامین A در کودکان رایجتر است. آمار مرگومیر در کودکانی که از کمبود شدید ویتامین A رنج میبرند، بیشتر از ۵۰٪ است.
شبکوری برای زنان باردار
زنان در سهماههی آخر دوران بارداری، باید به مقدار بیشتری ویتامین A دریافت کنند. کمبود این ویتامین در زنان باردار، میتواند موجب بروز شبکوری شود.
خاصیت ویتامین A:
ویتامین آ برای محافظت از سلامت چشم
ویتامین A بخش مهمی از مولکول رودوپسین است که هنگامی که نور بر روی شبکیه چشم می تابد، فعال می شود و سیگنال را به مغز می فرستد که منجر به بینایی می شود. بتا کاروتن، ویتامین A موجود در گیاهان، نقش مهمی در جلوگیری از انقباض ماکولا، علت اصلی کوری ناشی از سن، دارد.
در مطالعه ای که توسط موسسه ملی چشم به عنوان یک مطالعه مرتبط با بیماری های مرتبط با چشم سالم انجام شد، افرادی که در معرض خطر بیماری های چشم هستند ولی ویتامین های روزانه خود را شامل ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، روی و مس را مصرف می کنند، با کاهش ۲۵ درصدی خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مواجه می شوند.
مطالعات همچنین نشان می دهد که قطره چشم ویتامین A برای درمان چشم های خشک موثر است. یک مطالعه نشان داد که قطره های روان کننده چشم حاوی ویتامین A برای درمان سندرم چشم خشک موثر هستند.
مطالعه دیگری در اوایل سال ۲۰۱۱ توسط محققان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا در نیویورک انجام شد؛ آنها دریافتند که یک شکل مصنوعی و تغییر شکل یافته ویتامین A باعث کند شدن پیشرفت بیماری استارگارد می شود؛ بیماری استارگارد یک بیماری ارثی است و باعث ایجاد اختلال بینایی در جوانان می شود.
خواص ویتامین آ برای تقویت سیستم ایمنی بدن
عملکرد سیستم ایمنی وابسته به ویتامین A است، به همین دلیل است که این ویتامین به عنوان یک ویتامین مهم برای ایمنی بدن شناخته شده است. ژن هایی که در واکنش ایمنی دخیل هستند توسط ویتامین A تنظیم می شوند، بنابراین این ویتامین برای مبارزه با بیماری های جدی مثل بیماری های سرطانی و بیماری های خود ایمنی، آنفولانزا یا سرماخوردگی ضروری است.
بتا کاروتن همچنین یک آنتی اکسیدان قوی است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از انواع بیماری های مزمن کمک کند. ویتامین A به ویژه می تواند به ایمنی کودکان کمک کند.
یک مطالعه انجام شده در لندن نشان داد که مکمل های ویتامین A در کشورهای کم درآمد، مرگ و میر کودکان را ۲۴ درصد کاهش داد. این مطالعه همچنین نشان داد کمبود ویتامین A در کودکان آسیب پذیر منجر به عفونت هایی مانند اسهال و سرخک شد.
این مطالعه به این نتیجه رسید که مصرف مکمل های ویتامین A برای جلوگیری از بیماری های دیگر مقرون به صرفه خواهد بود.
خاصیت ضدالتهاب ویتامین آ
ویتامین A دارای خواص آنتی اکسیدانی است که باعث خنثی سازی رادیکال های آزاد و آسیب های بافتی و سلولی می شود. ویتامین A می تواند باعث جلوگیری از جذب سلول ها شود.
هنگامی که سیستم ایمنی بیش از حد به پروتئین های غذا پاسخ می دهد، این امر باعث ایجاد آلرژی غذایی و در نهایت التهاب می شود.
دریافت ویتامین A می تواند به کاهش خطر ابتلا به انواع مختلف آلرژی های غذایی کمک کند، زیرا که به جلوگیری از این واکنش خطرناک کمک می کند.
سطوح پایین التهاب نیز با خطر کمتر برای بیماری های عصبی مثل بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون ارتباط دارد.
پشتیبانی از سلامت پوست و رشد سلولی با مصرف ویتامین آ
ویتامین A برای بهبود زخم و رشد دوباره پوست ضروری است. این ویتامین برای حمایت از کلیه سلول های اپیتلیال (پوست) از داخل و خارج از بدن و کمک های موثر در مبارزه با سرطان پوست موثر می باشد.
ویتامین آ برای تشکیل گلیکوپروتئین ها، ترکیبی از شکر و پروتئین که به سلول ها کمک می کند تا بافت های نرم را تشکیل دهند، ضروری است.
کمبود ویتامین A می تواند منجر به ضعیف شدن رنگ پوست شود، همان طور که مطالعات نشان می دهد ویتامین A می تواند با آکنه مبارزه کند و سلامت کلی پوست را بهبود بخشد.
ویتامین A با تولید کلاژن بیشتر، که مسئول جوانی پوست است، چین و چروک پوست شما را از بین می برد. ویتامین A همچنین به سلامت موها کمک می کند.
جلوگیری از سرطان ویتامین A
بر اساس یک مطالعه انجام شده در دانشگاه York، مصرف ویتامین A می تواند به درمان انواع مختلف سرطان کمک کند زیرا به کنترل سلول های بدخیم در بدن کمک می کند. در حال حاضر اسید رتینوئیک نقش مهمی در توسعه و تمایز سلول و همچنین درمان سرطان دارد.
نشان داده شده است که با رینوئیک اسید، سرطان ریه، پروستات، پستان، تخمدان، مثانه، دهان و پوست سرکوب می شود. مطالعه دیگری نشان داد اسید رتینوئیک در درمان ملانوم، هپاتوم، سرطان ریه، سرطان پستان و سرطان پروستات موثر است.
محققان نشان دادند مکانیزم های مولکولی در اسید رتینوئیک از پیشرفت سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.
به یاد داشته باشید همیشه بهتر است ویتامین A را از منابع طبیعی مانند غذا دریافت کنید و برای جلوگیری از بیماری مکمل های ویتامین A مصرف نکنید زیرا مانند مواد غذایی طبیعی موثر نیستند.
میزان توصیهشدهی مصرف ویتامین A در روز
بیشتر افراد میتوانند ویتامین A موردنیازشان را از منابع غذایی تأمین کنند. ولی پزشک برای کسانی که از کمبود این ویتامین رنج میبرند، ممکن است مکملهای ویتامین آ تجویز کند. کمبود ویتامین آ میتواند ناشی از اختلالات گوارشی یا رژیم غذایی بد باشد. میزان توصیهشدهی این ویتامین در سنین مختلف به صورت زیر است:
ویتامین آ موردنیاز کودکان در روز
۱ تا ۳ ساله: ۳۰۰ میکروگرم
۴ تا ۸ ساله: ۴۰۰ میکروگرم
۹ تا ۱۳ ساله: ۶۰۰ میکروگرم
ویتامین آ موردنیاز زنان بزرگسال در روز
۱۴ ساله به بالا: ۷۰۰ میکروگرم
در دوران بارداری: ۷۵۰ تا ۷۷۰ میکروگرم
در دوران شیردهی: ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ میکروگرم
ویتامین آ موردنیاز مردان بزرگسال در روز
۱۴ ساله به بالا: ۹۰۰ میکروگرم
اثرات سایر مواد بر ویتامین A
ویتامین A محلول در چربی است و برای جذب بهتر، باید به همراه چربی و پروتئین مصرف شود. عدم دریافت پروتئین کافی میتواند منجر به کمبود ویتامین A شود.
تحقیقات نشان میدهند جذب، سوختوساز، انتقال و استفادهی بافتها از ویتامین A، تا حدی تحت تأثیر عنصرِ زینک (روی) است. در تحقیقات صورتگرفته بر روی حیوانات، مشخص شد کمبود زینک عوارض بدی برای سلامتی ایجاد میکند و میتواند تأثیر ویتامین A در درمان مشکلاتی مانند شبکوری را کاهش بدهد. تحقیقات اخیر نشان میدهند احتمالا کمبود ویتامین D با مصرف مکملهای حاوی ویتامین A تشدید میشود. براساس این مطالعات، زمانی که میزان ویتامین D موجود در خون به پایینتر از ۵۰ نانومول در لیتر برسد، مصرف مکمل ویتامین A مشکلات ناشی از کمبود ویتامین D را افزایش میدهد. این در حالی است که ویتامین A و ویتامین D در کنار هم، به متابولیزه کردن ویتامینها کمک میکنند.