متفورمین چیست و چه کاربردی دارد؟

متفورمین چیست و کاربرد آن

توجه! این مطلب  جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

 

 

 

کاربران گرامی نظافت نیوز طبق روال بررسی دارو ها توسط تیم نوآور نیوز امروز برای بررسی و معرفی دارویی به نام متفورمین مطالبی را گردآوری کرده ایم که سعی شده مطالب مفیدی باشد پس با ما  تا پایان مطلب همراه باشید.

معرفی متفورمین

این دارو برای کاهش قند خون و درمان دیابت نوع دو (دیابتی که نیاز به استفاده از انسولین در آن نیست) بکار می رود . همچنین از متفورمین برای درمان اختلال متابولیسم کربوهیدرات و درمان سندرم پلی کیستیک نیز استفاده و تجویز می شود از سوی پزشک.

انسولین چیست

یک هورمون است انسولین که به صورت طبیعی در بدن در قسمت لوزالمعده تولید می شود. کار این هورمون کنترل قند خون (گلوکز) است. وقتی که بدن به میزان کافی انسولین تولید نکند و یا در زمانی که انسولین تولید شده در بدن کارایی نداشته باشد در این زمان بدن توان کنترل قند خون را از دست می دهد و به این شررایط ذیابت شیرین یا دیابت ملیتوس می گویند. در ای زمان افرادی که دچار دیابت می شوند نیااز به درمان دارند که میزلن قند خون آن ها کنترل شود و از خطر عوارضی که بر اثر دیابت بوجود می آید را کاهش دهد این عوارض شامل آسیب به اعصاب و مشکلات بینایی و آُیب کلیوی و… می باشد.

دیابت خفیف

در مواردی که دیابت خفیف باشد با رعایت یک رژیم غذایی خوب و مناسب می توان میزان قند خون را کنترل نمود ولی در باقی افراد با استفاده ار دارویی مثل متفورمین در کنار یک رژیم غذایی مناسب می توان این بیماری را کنترل نمود.

متفورمین چه زمانی ساخته شد

در دهه ۵۰ میلادی این دارو یعنی متفورمین به نام فنفورمین به بازار آمد و استفاده از آن در دهه ی ۶۰ در اروپا زیاد شد ولی بدلیل اینکه این دارو اسیدوزلاککتیک تولید می کرد در امریکا مصرف آن متوقف شد و سپس بعد از آن اداره غذا دارو آمریکا تحقسقات بسیار بزرگی انجام داد و نشان داد اگر دارو زیر نظر پزشک استفاده شود می تواند به درمان دیابت کمک کند.

به همین دلیل از سال ۱۹۹۵ میلادی در ایلات متحده امریکا مصرف این دارو مجددا رواج پیدا کرد. آمارها نشان می دهند که مصرف صحیح متفورمین بیش از داروهای دیگر پایین آورنده قند خون در کاهش آمار مرگ ومیر بیماران دیابتی نوع ۲ مفید بوده است. همچنین از سال ۱۹۹۴ میلادی از این دارو در درمان کیست های متعدد تخمدان در خانم ها و نازایی استفاده می شود و تاثیر درمانی آن با مطالعات آماری ثابت شده است

شکل دارویی متفورمین

این دارو به صورت قرص های ۵۰۰ میلی گرم و ۱۰۰۰ میلی گرمی  تولید و به بازار عرضه شد و به نام های تجاری گلوکوفاژ، گلوکوفاژایکس آر، ریومت، فورتامت و گلومتزا به فروش می رسد

متفورمین چیست و کاربرد آن

نحوه مصرف این دارو را پزشک تعیین می کند

مقدار معمول استفاده متفورمین

بزرگسالان

 

در صورت مصرف متفورمین تنها

در ابتدا ۵۰۰ میلیگرم معادل یک قرص دوبار در روز همراه صبحانه و ناهار سپس در صورتیکه نیاز باشد پزشک در طول هفته دوز دارو را افزایش می دهد و به مقدار ۵۰۰ یا ۸۵۰ میلیگرم دو یا سه بار در روز همراه غذا می رساند.

متفورمین همراه با سایر داروهای کاهنده قند :

پزشک دوز هر دارو را اندازه گیری می کند .

 

متفورمین همراه با انسولین :

ابتدا ۵۰۰ میلیگرم یک بار در روز سپس پزشک در صورت نیاز دوز دارو را افزایش می دهد . کودکان بالای ۱۰ سال :۵۰۰ میلیگرم دو بار در روز همراه صبحانه و عصرانه و در صورت نیاز پزشک دوز دارو را افزایش می دهد.

 

کودکان زیر ۱۰ سال

مقدار داروی مورد نیاز توسط پزشک تعیین می شود.

 

در ابتدا ۵۰۰ میلیگرم معادل یک قرص دوبار در روز همراه صبحانه و ناهار سپس در صورتیکه نیاز باشد پزشک در طول هفته دوز دارو را افزایش می دهد و به مقدار ۵۰۰ یا ۸۵۰ میلیگرم دو یا سه بار در روز همراه غذا می رساند.

 

توصیه های متفورمین

-در مدت درمان با این دارو تحت نظر. پزشک خود بمانید و آزمایشات و معاینات دوره ای لازم را بطور منظم انجام دهید.
– به علت اینکه قند خون بالا می تواند عوارض جدی چشمی در بر داشته باشد، حتما بصورت منظم معاینات چشمی لازم را انجام دهید تا از بروز چنین عوارضی پیشگیری نمائید.
– قند خون بالا منجر به آسیب به اعصاب ( خصوصا اعصاب انتهایی اندام ها ) می شود; این مسئله باعث می شود احساس بیمار به درد، ضربه یا بریدگی و … و هرگونه آسیبی کمتر شود و در نتیجه زخم یا آسیب ایجاد شده گسترش یابد و عفونت کند. همچنین ابتلا به دیابت منجر به کندتر شدن ترمیم های بافتی می شود; لذا تا جای ممکن از کفش های جلو پهن و مناسب سایز پایتان استفاده کنید. هر شب پاهای خود را بشویید و وضعیت بدن خود را از نظر بروز کبودی، زخم، ورم یا قرمزی خصوصاً در ناحیه ی پاها، به پزشک خود اطلاع دهید و هرروز مراقبت های لازم را تا بهبود کامل زخم انجام دهید.

 

عوارض شایع متفورمین

-تهوع ، استفراغ و اسهال خصوصاً در ابتدای شروع درمان با این دارو ممکن است رخ دهد. جهت جلوگیری از آن، دارو را همراه یا بلافاصله پس از غذا مصرف کنید. معمولاً پس از چند روز مصرف، بدن شما به دارو عادت می کند و این عارضه برطرف می شود. با این حال در صورت شدید یا ادامه دار شدن این علائم به پزشک خود مراجعه نمایید.
در صورت ابتلا به اسهال نیز از آب و مایعات به مقدار کافی استفاده نمایید.
-در صورت احساس طعم غیر طبیعی در دهان، کاهش اشتها و درد شکمی ادامه دار، به پژشک خود مراجعه نمایید.

متفورمین چیست و کاربرد آن

عوارض نادر اما مهم

-پزشک ممکن است در مورد عوارض مهمی که در صورت بروز مشکلی به نام اسیدوز لاکتیک ایجاد می شود، به شما اطلاعاتی دهد. احتمال بروز این عارضه بسیار کم می باشد اما بدلیل اینکه رسیدگی و درمان هرچه سریع تر این وضعیت واجب است، در صورت بروز علائمی همچون تهوع ، بی حالی یا خستگی شدید، تنگی نفس یا نفسه زدن(کوتاه و بریده نفس کشیدن)، احساس بوی الکلی یا میوه ی فاسد شده در دهان، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه نمایید.

 

اطلاعات بیشتر در مورد متفورمین

این دارو بر روی ترشح انسولین تاثیر نمی گذارد و بنابراین افت قند خون ایجاد نمی کند. ولی اثر بخشی انسولین را بیشتر می کند و حساسیت سلول ها را نسبت به انسولین افزایش می دهد بنابر این نیاز به انسولین را کاهش می دهد.
از طرفی بر روی سلول های کبد اثر می گذار و تولید قند را در کبد کاهش می دهد و از این طریق نیز به بیماران دیابتی کمک می کند.
متفورمین بر خلاف گلی بن کلامید و انسولین که باعث افزایش وزن می شوند بر عکس کمک به لاغری می کند و با کاهش اشتها و کاهش تولید قند در کبد علاوه بر کاهش قند خون کلسترول و تری گلسیرید را نیز کاهش می دهد.
دل آشوبه و ناراحتی های گوارشی از عوارض عمده متفورمین است. کاهش اشتها و اسهال از دیگر عوارض ناخواسته ی متفورمین است..

..

0 مورد نقد و بررسی

admin

→ خواندن مطلب قبلی

دلایل بد خوابیدن چیست؟ خواب مناسب چه ویژگی دارد

خواندن مطلب بعدی ←

۶ قدم برای موفقیت در زندگی ♥چطور ؟

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *