ویتامین ب۶ (B6) چیست؟

توجه! این مطلب  جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

 

 

کاربران گرامی نظافت نیوز امروز با معرفی ویتامین دیگر دی خدمت شما هستیم پش تا پایان این مطلب همراه ما باشید

ویتامین b6 یکی از اعضای خانواده ویتامین B است؛ عوارض یا خواص ویتامین b6 چیست؟ این ویتامین با تولید هورمون های دوپامین و سروتونین باعث آرامش و خوش خلقی در فرد می‌شود؛ از این رو ویتامین B6 را ویتامین مهربانی می‌نامند.

ویتامین ب۶ (b6) چیست؟

ویتامین b6 که به آن پیریدوکسین هم می‌گویند، جزء ویتامین ‌های گروه B است که البته در ب کمپلکس و مولتی ویتامین ها هم وجود دارد. تمام ویتامین‌ های این گروه، نقش مهمی در عملکرد فیزیکی و روانی فرد دارند. مهمترین نقش این ویتامین ها تنظیم سوخت ‌و ساز بدن، بهبود عملکرد عصبی و کبد، سلامت و زیبایی پوست، سلامت چشم و افزایش سطح انرژی است.

ویتامین B6 از سه ماده پیریدوکسین (Pyridoxine) ، پیریدوکسال (Pyridoxal)، پیریدوکسامین (Pyridoxamine) ساخته شده است که همگی به هم مرتبط هستند و عملکرد هر کدام از آن ها بر دیگری تأثیر گذار است.

علائم  و نشانه های کمبود ویتامین b6 و بهترین منابع تأمین آن

ویتامین b6 با نام پیریدوکسین نیز شناخته می‌شود و جزو ویتامین‌های گروه B است. تمام ویتامین‌های این گروه نقش مهمی در عملکرد فیزیکی و روانی فرد دارند. مهمترین نقش آنها کمک به سوخت‌وساز، عملکرد عصبی، عملکرد کبد، سلامت پوست، سلامت چشم و افزایش سطح انرژی است.

پیریدوکسال

، پیریدوکسال ۵-فسفات و پیریدوکسامین از مشتقات ویتامین b6 هستند. این ترکیبات در فعالیت‌های زیستی بدن نقش مهمی ایفا می‌کنند. ویتامین B۶ به‌خاطر تأثیرش در فعالیت‌های مهمی مانند حرکت، حافظه، صرف انرژی و جریان خون هر روز در بدن مصرف می‌شود. کمبود ویتامین b6علائم مختلفی بر جای می‌گذارد. با اینکه برخی علائم کمبود ویتامین B۶ موقتی‌اند، اما برخی دیگر از آنها می‌توانند بسیار جدی باشند.

ویتامین B۶ به سلامت دستگاه عصبی، ساخت هموگلوبین (که اکسیژن را به کمک گلبول قرمز در بدن پخش می‌کند)، تبدیل غذای مصرفی‌ به انرژی، تنظیم قند خون، تسکین درد، ساخت پادتن‌هایی که از بدن‌مان محافظت می‌کنند و بهبود حال روحی کمک می‌کند.

ویتامین ب6 و فواید آن vitamin b6

منابع غذایی ویتامین B6

ویتامین B6 ( ب ۶ ) را می‎توان در سبوس، گندم، برنج، جو، جوانه گندم، جگر، مخمر آبجو، قلوه، سویا، طالبی، کلم، بادام زمینی، گردو، زرده تخم‎ مرغ، گوشت، سیب‎ زمینی، شیر، لوبیا، موز، خربزه، انگور، انجیر، کلم، تره فرنگی و فلفل سبز پیدا کنید.

این ویتامین در بسیاری از غذاها وجود دارد و با خوردن غذا به بدن ورود پیدا می‌کند و از قسمت‌ های ابتدایی روده جذب خون می‌شود؛ اگر به اندازه کافی از این ویتامین استفاده نکنید، بدن شما دچار کمبود ویتامین B6 خواهد شد؛ اینجا است که بی‌حالی، کرختی عضلات و خواب آلودگی به سراغ شما می‌آید.

خاصیت های ویتامین ب۶ (b6)

درباره خواص ویتامین B6 ( ب ۶ ) چه می‌دانید؟ منابع غذایی غنی از این ویتامین چه هستند؟ اصلا کمبود این ویتامین چه بلایی بر سر ما می‌آورد؟ جواب سؤالات شما اینجا است؛  با ما همراه باشید تا اطلاعات شما درباره این ویتامین تکمیل شود.

پیشگیری از کمبود ویتامین ب۶ (b6)

کمبود ویتامین b6 در جوامع غربی نادر است. زیرا در این کشورها اکثر مردم کالری کافی دریافت می‌کنند و مشکل سوء‌تغذیه به‌ندرت مشاهده می‌شود. برخی متخصصین معتقدند مصرف بیش‌از‌حد ویتامین b6 نسبت به کمبود آن شیوع بیشتری دارد.

مقدار مناسب مصرف این ویتامین برای بزرگ‌سالان زیر ۵۰ سال ۱٫۳ میلی‌گرم در روز است. معمولا این مقدار از ویتامین b6 با تغذیه‌ی طبیعی و دریافت کالری کافی تأمین می‌شود. متخصصین معتقدند پس از ۵۰ سالگی مقدار دریافت این ویتامین برای بهره‌مندی از تمام فوایدش باید به ۱٫۷ میلی‌گرم در روز برسد. این امر باعث می‌شود افراد سالخورده بیش از دیگران در معرض کمبود ویتامین b6 قرار داشته باشند.

علائم و نشانه های کمبود ویتامین ب۶ (b6)

با اینکه کمبود ویتامین B۶ چندان شایع نیست، ولی بر اساس مطالعات کمبود آن احتمال بروز مشکلات و اختلالات گوناگون را افزایش می‌دهد. کمبود ویتامین b6 در بلندمدت ممکن است موجب بروز علائم زیر شود:

تغییراتی در خلق‌وخو مانند کج‌خلقی، اضطراب و افسردگی؛

کنفوزیون که نوعی حالت گیجی و کاهش هشیاری است؛

دردهای عضلانی؛

کمبود انرژی یا خستگی؛

بدتر شدن علائم PMS (سندروم پیش‌قاعدگی)؛

بدتر شدن علائم آنمی (کم‌خونی).

ویتامین b6 در عملکرد دستگاه عصبی نقش مهمی ایفا می‌کند و کمبود آن می‌تواند باعث اختلالات عصبی روان‌پزشکی (نوروسایکیاتریک) مانند تشنج، میگرن، درد مزمن و اختلالات روحی مانند افسردگی شود.

کمبود ویتامین B۶ می‌تواند احتمال بروز بیماری‌های قلبی و روماتیسم مفصلی را افزایش دهد. بر اساس تحقیق دیگری که در این رابطه صورت گرفت کمبود ویتامین B۶ در افراد مسن شیوع بیشتری دارد و نتیجه‌ی آن می‌تواند افزایش خطر بیماری آلزایمر و سایر شکل‌های زوال عقل باشد.

با توجه به اینکه افراد مسن بیش از دیگران در معرض کمبود ویتامین B۶ قرار دارند، توصیه می‌شود این افراد در صورت از دست دادن اشتها، کمتر شدن غذای مصرفی‌، کاهش وزن و مشکلات ناشی از سوءجذب مواد مغذی به پزشک مراجعه کنند تا کمبود ویتامین b6 در آنها مورد بررسی قرار بگیرد.

ویتامین ب6 و فواید آن vitamin b6

میزان مناسب دریافت ویتامین b6 در روز

ویتامین b6 در بسیاری از غذاهایی که در طی روز می‌خوریم، وجود دارد. این غذاها شامل مغزها، دانه‌ها، بعضی از گوشت‌ها و طیور، آووکادو و بعضی از حبوبات است.

همچنین ویتامین b6 در ویتامین ب‌‌کمپلکس و مولتی‌‌ویتامین‌ها نیز وجود دارد. مصرف این مکمل‌ها زمانی که استرس شدید، کمبود انرژی، تغییرات خلق‌وخو، فعالیت‌های شدید فیزیکی، بیماری‌های قلبی، سندروم پیش‌قاعدگی، درد مزمن یا سردردهای منظم میگرنی را تجربه می‌کنید و نیز برای افراد بالای ۵۰ سال مفید است.

مقدار مناسب مصرف ویتامین b6 با توجه به سن و جنسیت به شکل زیر است:

از بدو تولد تا ۶ ماهگی: ۰٫۱ میلی‌گرم؛

از ۷ ماهگی تا ۱ سالگی: ۰٫۳ میلی‌گرم؛

کودکان ۱ تا ۳ ساله: ۰٫۵ میلی‌گرم؛

کودکان ۴ تا ۸ ساله: ۰٫۶ میلی‌گرم؛

کودکان ۹ تا ۱۳ ساله: ۱ میلی‌گرم؛

پسران ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۱ میلی‌گرم؛

دختران ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۱٫۲ میلی‌گرم؛

مردان و زنان ۱۹ تا ۵۰ ساله: ۱٫۳ میلی‌گرم؛

مردان ۵۱ ساله و به بالا: ۱٫۷ میلی‌گرم؛

زنان ۵۱ ساله و به بالا: ۱٫۵ میلی‌گرم؛

زنان باردار: ۱٫۹ میلی‌گرم؛

زنان شیرده: ۲ میلی‌گرم.

تمام ویتامین‌های گروه B محلول در آب هستند؛ به این معنا که مقدار اضافی آنها از طریق ادرار از بدن دفع می‌شود. به همین دلیل مصرف زیاد ویتامین b6 معمولا عوارضی به دنبال ندارد. با این‌حال در برخی موارد مصرف زیاد این ویتامین می‌تواند موجب بروز واکنش‌هایی در بدن شود.

 

غذاهای زیر بهترین منابع غذایی برای تأمین ویتامین b6 هستند. درصدهای موجود بر مبنای نیاز بزرگ‌سالان زیر ۵۰ سال یعنی ۱,۳ میلی‌گرم در روز است.

سینه‌ی بوقلمون: هر ۳ اونس (حدود ۸۵ گرم) از آن محتوی ۰٫۷ میلی‌گرم ویتامین B۶ یا ۵۳٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

گوشت گاوی که از علف تغذیه کرده باشد: حدود ۸۵ گرم از فیله‌ی آن محتوی ۰٫۵ میلی‌گرم ویتامین B۶ یا ۳۸٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

پسته: یک‌چهارم فنجان پسته محتوی ۰,۵ میلی‌گرم ویتامین B۶ یا ۳۸٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

ماهی تن: حدود ۸۵ گرم کنسرو ماهی تن محتوی ۰٫۴ میلی‌گرم ویتامین b6 یا ۳۰٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

لوبیا چیتی: یک فنجان لوبیا چیتی پخته‌شده محتوی ۰٫۴ میلی‌گرم ویتامین b6 یا ۳۰٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

آووکادو: یک عدد آووکادو خام محتوی ۰٫۴ میلی‌گرم ویتامین B۶ یا ۳۰٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

سینه‌ی مرغ: نصف سینه‌ی مرغ محتوی ۰٫۳ میلی‌گرم ویتامین B۶ یا ۲۳٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

تخمه‌ی آفتابگردان: یک‌چهارم فنجان از آن محتوی ۰٫۲۵ میلی‌گرم ویتامین b6 یا ۱۹٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

کنجد: یک‌چهارم فنجان از آن محتوی ۰٫۲۵ میلی‌گرم ویتامین B۶ یا ۱۹٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

نخود: یک فنجان نخود پخته‌شده محتوی ۰٫۲ میلی‌گرم ویتامین b6 یا ۱۵٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است؛

دانه‌ی گل تاج خروس: یک فنجان پخته‌شده از آن محتوی ۰٫۲ میلی‌گرم ویتامین b6 یا ۱۵٪ نیاز روزانه‌ی فرد به این ویتامین است.

ویتامین ب6 و فواید آن vitamin b6

فواید ویتامین ب ۶

 

 کمک به تنظیم چرخه‌های خواب

پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه

کاهش حالت تهوع در زمان بارداری

کمک به درمان آسم

پیشگیری یا بهبود علائم بیماری روماتیسم مفصلی

کمک به درمان فشار خون بالا

کمک به سلامت چشم

بهبود حال روحی

سلامتی رگ‌های خونی

کمک به عملکرد مغز

0 مورد نقد و بررسی

admin

→ خواندن مطلب قبلی

بخارشوی صنعتی چیست ؟

خواندن مطلب بعدی ←

۱۰ دلیل که مانع کاهش وزن است!

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *